U registru adresa 2,2 miliona kućnih brojeva

Bez autora
Feb 06 2013

U adresni registar sela i gradova Srbije, koji je nedavno kompletirao Republički geodetski zavod, upisano je 73.939 zvaničnih naziva ulica i 2.150.049 kućnih brojeva. Za dobijanje tablice sa numerom dovoljno je samo da je objekat katastarski snimljen i zaveden u katastru.Ovo su samo neke od novina koje je donela jednogodišnja primena Uredbe Vlade Srbije o označavanju naseljnih mesta, postavljanju kućnih brojeva, ali i vođenju registra adresa. Ovaj spisak na jednom mestu objedinio je sve plave table u Republici. Time je olakšano snalaženje kroz lavirint od 3,2 miliona stanova u Srbiji, koliko je prebrojano na poslednjem popisu stanovništva.

U registru adresa 2,2 miliona kućnih brojevaU adresni registar sela i gradova Srbije, koji je nedavno kompletirao Republički geodetski zavod, upisano je 73.939 zvaničnih naziva ulica i 2.150.049 kućnih brojeva. Za dobijanje tablice sa numerom dovoljno je samo da je objekat katastarski snimljen i zaveden u katastru.

Ovo su samo neke od novina koje je donela jednogodišnja primena Uredbe Vlade Srbije o označavanju naseljnih mesta, postavljanju kućnih brojeva, ali i vođenju registra adresa. Ovaj spisak na jednom mestu objedinio je sve plave table u Republici. Time je olakšano snalaženje kroz lavirint od 3,2 miliona stanova u Srbiji, koliko je prebrojano na poslednjem popisu stanovništva.

- Na naš predlog veliki broj novih ulica dobio je nazive, što je omogućilo utvrđivanje i kućnih brojeva - objašnjava Saša Đurović, pomoćnik direktora RGZ.

- Osnovni zadatak registra jeste usaglašavanje podatka o kućnim brojevima u našoj bazi sa stanjem na terenu. Cilj nam je da svaka oznaka na fasadi bude precizno upisana kako bi se lakše snalazili korisnici - MUP, Hitna pomoć, vatrogasne službe i građani.

Da bi slika bila kompletna, građani, čije su poslovne i stambene zgrade bile neoznačene, zaduženi su prošle godine da na fasade okače tablice. Olakšavanjem procedure, smanjen je broj od desetak posto kuća bez kućnog broja. Plava numera, prema slovu propisa, obavezna je za sve poslovne i stambene zgrade i katastarske parcele, ali i vikendice, letnjikovce, barake...

Lutanje pošiljki, potraga za stanarima i konfuzija u isporuci računa, samo su neki od problema koji nastaju ako se ne primenjuju propisi o označavanju ulica i zgrada. Investitori novosagrađenih objekata najčešće ignorišu svoje obaveze.

- Oni su dužni da po završetku radova prijave objekat i zatraže kućni broj - navodi Đurović.

- Dešava se, međutim, da se stanari usele i tek u MUP-u shvate da - nemaju adresu. Probleme stvara i izgradnja koja menja izgled ulica, pa se objekti na ”ničijoj zemlji” pripajaju najbližim ulicama, što rađa probleme u snalaženju.

Geodete kažu da deo krivice za konfuziju snose i vlasnici kuća koji na svoju ruku označavaju objekte, a dupliranje i pogrešna numeracija dodatno pojačavaju zbrku. Dešava se i da vlasnici, nezadovoljni prenumeracijom, skidaju tablice sa kućnim brojevima koje je postavio RGZ.

Kazne za skidanje tabli

Vlasnicima kuća ili savetima stanara zgrada bez kućnog broja preti kazna od 10.000 do 15.000 dinara, dok preduzeća za isti prekršaj mogu da budu kažnjena deset puta većom globom. Postavljanje tablice sa brojem snose vlasnici kuća, ili u većim zgradama - saveti stanara. Sankcije su predviđene i za svakog ko sprečava kačenje limenih tabli na svom objektu, kao i za one koje ih na svoju ruku uklone. U RGZ kažu da u tom slučaju pokreću postupak, u kome završnu reč daje - sudija za prekršaje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik